Olimpinėje atrankoje – „gyvenk arba mirk“ etapas: ką taisyti nori Lietuvos rinktinė? (2024)

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė sunkiai, bet išsisprendė visus reikalus olimpinio atrankos turnyro grupių etape – lietuviai iškovojo dvi pergales, užsitikrino pirmą vietą A grupėje ir kovos pusfinalyje. Tiesa, patys Lietuvos rinktinės krepšininkai pripažino, kad žaidimas jų toli gražu netenkina – kurie žaidimo aspektai labiausiai rėžė akį?

Kas įvyko?

Lietuvos rinktinė olimpiniame atrankos turnyre sužaidė dvejas rungtynes ir pasiekė dvi pergales.

Pirmoje turnyro dvikovoje lietuviai susitiko su Meksikos rinktine, kurią įveikė rezultatu 96:84.

Lietuviai šiose rungtynėse pirmus du kėlinius sunkiai tvarkėsi su varžovų puolimu, tik trečiajame kėlinyje sugebėjo atitrūkti nuo varžovų, nors pasiekė pergalę, bet švaistė pranašumą ketvirto ketvirčio metu.

Antrose atrankos rungtynėse lietuviai rezultatu 97:93 po alinančios kovos dramatiškai palaužė Dramblio Kaulo Kranto krepšininkus.

Nors po pirmų dviejų kėlinių lietuviai pirmavo, tiesa, tik 5 taškų skirtumu, tačiau jau po ilgosios pertraukos leido užsikurti varžovų puolimui ir lemiamą ketvirtį pasitiko turėdami deficitą. Ketvirtojo kėlinio metu lietuviai labai ilgą laiką vijosi varžovus, rezultatą išlygino tik paskutinėmis minutėmis ir galiausiai išplėšė sunkią pergalę.

Lietuviai laukia pusfinalio dvikovos, kuri įvyks liepos 7 d. naktį Lietuvos laiku.

Kokias pamokas nori išmokti rinktinė?

Po abiejų rungtynių kalbėjęs Lietuvos rinktinės strategas Kazys Maksvytis ir Lietuvos rinktinės krepšininkai ne kartą badė pirštais į klaidas, nesėkmes ir taisytinus dalykus.

„Gerai, kad susitvarkėme ir laimėjome, bet žaidimo kokybę reikia gerinti“, – po susitikimo su Dramblio Kaulo Kranto rinktine kalbėjo K. Maksvytis.

LRT.lt suskirstė pagrindinius pastebėjimus į kelias grupes.

Gynyba

Tiek pirmųjų, tiek antrųjų rungtynių metu lietuviai turėjo daug problemų gynyboje – meksikiečiai pernelyg lengvai rasdavo kelius arti lietuvių krepšio, o štai Dramblio Kaulo Kranto krepšininkai į lietuvių krepšį sugebėjo įmesti net 93 taškus. Palyginimui – Lietuvos rinktinė 2023 m. pasaulio krepšinio čempionato metu varžovams vidutiniškai leisdavo pelnyti po 80,5 taško.

„Veidas komandos piešiasi toks, kad tai yra labai puolimo komanda. Be abejo, per daug taškų gauname, kad įmetėme tiek taškų yra gerai, bet praleistų taškų skaičių turime sumažinti“, – apie savo komandos įsitvirtantį žaidimo stilių kalbėjo K. Maksvytis.

Olimpinėje atrankoje – „gyvenk arba mirk“ etapas: ką taisyti nori Lietuvos rinktinė? (1)

Kazys Maksvytis / ltu.basketball nuotr.

„Manyčiau, kad gynyba buvo labai prasta“, – po rungtynių su Dramblio Kaulo Kranto rinktine teigė Donatas Motiejūnas.

„Nebuvo agresyvumo, atrodė, kad tinginiavome gynyboje. Galvojome, kad galime tik talentu apžaisti Meksiką“, – po rungtynių su Meksika kalbėjo Rokas Jokubaitis.

„Elementarus nesusikalbėjimas gynyboje. Visi esame lietuviai, lietuviškai kalbame, bet Ibarra šiandien atrodė kaip Eurolygos MVP, žudė mus“, – po susitikimo su Meksika teigė rinktinės kapitonas Mindaugas Kuzminskas.

Olimpinėje atrankoje – „gyvenk arba mirk“ etapas: ką taisyti nori Lietuvos rinktinė? (2)

Mindaugas Kuzminskas / ltu.basketball nuotr.

„Vakar labiau turėjome gynyboje problemų dėl žaidimo du prieš du, dabar turėjome bėdų dėl vienas prieš vieną gynybos“, – po susitikimo su Dramblio Kaulo Krantu kalbėjo Kazys Maksvytis.

Visgi K. Maksvytis po susitikimo su Meksika kalbėjo, kad Lietuvos rinktinei buvo pavykę rungtynėse tinkamai gintis.

„Buvo ir gražių momentų, patiko kaip antroje pusėje pradėjome nuo gynybos, geri buvome greitame puolime, susikūrėme pranašumą. [...] Mes kažkiek padarėme pasikeitimus, antroje pusėje ta gynyba tenkino. Nedidelius pakeitimus, pridėjome fiziškumo, manau, kad buvome žymiai geresni. Pradžioje per daug lengvų taškų, atidarėme tas perdavimų linijas, norėjosi geriau“, – kalbėjo K. Maksvytis.

Olimpinėje atrankoje – „gyvenk arba mirk“ etapas: ką taisyti nori Lietuvos rinktinė? (3)

Kazys Maksvytis / ltu.basketball nuotr.

Klaidos ir susižaidimas

Lietuviai per dvejas rungtynes vidutiniškai klysdavo po 18 kartų, tačiau ne visos klaidos ir susižaidimo stoka atsispindėdavo statistinėse eilutėse – nekokybiški perdavimai, stringanti komunikacija ir nesusikalbėjimas taip pat buvo pastebimi rinktinės žaidime.

„Energija pati nebuvo tokia, kokia turėtų būti oficialiose rungtynėse, kai žaidžiame už rinktinę, ta kova, tos detalės, nesusikalbėjimas. Galime ieškoti tų pasiteisinimų, gal jie apsipratę geriau. Bet turime kuo greičiau susitvarkyti tuos reikalus“, – po susitikimo su Meksika dėstė M. Kuzminskas.

Olimpinėje atrankoje – „gyvenk arba mirk“ etapas: ką taisyti nori Lietuvos rinktinė? (4)

Marius Grigonis / ltu.basketball nuotr.

„Reikėjo anksčiau, bet nerandame to žaidimo, tos rotacijos nerandame. Vienas prie kito nepatogiai jaučiamės, būna, kad įbėgi į savus“, – po rungtynių su Dramblio Kaulo Kranto rinktine dėstė M. Grigonis.

„Viskas susideda į tai, kad pasiruošimo buvo maža, daug nesusikalbėjimo buvo aikštėje“, – po pergalės prieš Dramblio Kaulo Kranto rinktinę kalbėjo D. Motiejūnas.

Sąlygos

Lietuvos krepšininkai kalbėdami apie išorines sąlygas įvardijo tris dalykus – trumpą pasiruošimo laiką, rungtynėse su Meksika kalbėjo apie vėlyvą jų starto laiką, o po rungtynių su Dramblio Kaulo Krantu užsiminė apie trumpą laiko tarpą tarp pirmųjų ir antrųjų rungtynių.

„Toks krepšinis, kiek mes turėjome tų treniruočių... Keturias ar penkias treniruotes, visi iš kitų sistemų, reikia nepasimesti, manau, nepasimetėme, ramiai reagavome, nėra stipri komanda Meksika, patys žaidėme „ne kažką“, bet svarbiausia yra laimėti. [...] Reikia agresyviai eiti į kontaktą. Dar ta forma visų, nežinau, ant ištiestų kojų visi, nežinau, žiūrėsime, kaip seksis toliau.“, – po rungtynių su Meksika kalbėjo M. Grigonis.

Olimpinėje atrankoje – „gyvenk arba mirk“ etapas: ką taisyti nori Lietuvos rinktinė? (5)

Marius Grigonis / ltu.basketball nuotr.

„Jie ruošėsi dar trumpiau, kai kurie žaidėjai prisijungė likus porai dienų iki šių rungtynių. Visiems yra vienodos sąlygos“, – pasiteisinimų dėl trumpo pasiruošimo atrankai neieškojo M. Kuzminskas.

„Aišku, kažkiek tai duoda, vis tiek yra labai sunku žaisti po rungtynių. Aš niekada nesiteisinau ir nesiteisinsiu dabar“, – po susitikimo su Dramblio Kaulo kranto rinktine kalbėjo M. Grigonis.

„Treniruotes iki šiol darėme pirmoje dienos pusėje, vakar treniruotėje vėlyvoje buvo kažkiek tų klaidų, galvojome tarpusavyje, kad gerai, jog tą treniruotę turėjome, kažkiek pripratome. Nebuvome geriausia savo versija, bet pasiekėme pergale“, – po rungtynių su Meksika teigė K. Maksvytis.

Olimpinėje atrankoje – „gyvenk arba mirk“ etapas: ką taisyti nori Lietuvos rinktinė? (6)

Donatas Motiejūnas / FIBA nuotr.

„Aš abejoju, kad tai yra noro ir pastangų klausimas. Tiesiog vieni žaidėjai baigė sezoną anksčiau, kiti – vėliau. Vieni mažiau žaidė sezono gale, kiti – daugiau. Yra labai daug faktorių, kurie susideda. Kai kurie žaidėjai kalba, kad kojų nejaučia. Antrą dieną iš eilės žaisti irgi nėra lengva. Nenoriu ieškoti pasiteisinimų, bet tokia realybė, kad daug faktorių susidėjo“, – po rungtynių su Dramblio Kaulo Kranto rinktine teigė D. Motiejūnas.

Krepšininkai kalbėjo ir apie teisėjavimą – arbitrų leidžiamą kietą fizinę kovą.

„Manau, kad visi čia žaidžia fiziškai, teisėjai leidžia muštis, toks jau krepšinis. Visai gerai, reikia priprasti, viskas gerai bus“, – po susitikimo su Dramblio Kaulo Kranto rinktine kalbėjo D. Sabonis.

„Jie nėra aukščiausio lygio, jie traktuoja vienaip tas rankas, jie žaidžia žymiai fiziškiau su rankomis, mažiau baudų gauna. Bet vėlgi į FIBA turnyrus geriausi teisėjai negali atvažiuoti, taip jau yra, tokia yra realybė“, – po rungtynių su Dramblio Kaulo Kranto rinktine kalbėjo M. Grigonis.

Olimpinėje atrankoje – „gyvenk arba mirk“ etapas: ką taisyti nori Lietuvos rinktinė? (7)

Domantas Sabonis / FIBA nuotr.

Paieškos

„Dar esame ieškojimo kelyje, turėjome trumpą pasiruošimą, tikiuosi, kad šios dvejos rungtynės pasitarnaus kaip dvejos kontrolinės, po dviejų dienų pertraukos būsime geresni“, – po rungtynių su Dramblio Kaulo Kranto rinktine kalbėjo K. Maksvytis.

Iš tiesų, galima pastebėti, kad K. Maksvytis vis dar ieško optimaliausio varianto savo vadovaujamos kariaunos žaidime – tiek pirmose, tiek antrose grupių etapo rungtynėse K. Maksvytis labai greitai jau būdavo aikštėje išmėginęs visus 12-ą rinktinės žaidėjų.

Olimpinėje atrankoje – „gyvenk arba mirk“ etapas: ką taisyti nori Lietuvos rinktinė? (8)

Kazys Maksvytis / FIBA nuotr.

„Bandėme išlaikyti tempą, bandėme pasižiūrėti, suteikti šansą. Gavome kažkokius atsakymus dėl rotacijų ateityje“, – po rungtynių su Meksika dėstė K. Maksvytis.

Atsakymų Lietuvos rinktinės strategas taip pat ieškojo ir rungtynėse su Dramblio Kaulo Kranto rinktine, bet, panašu, kad jau artėja prie galutinių aiškių išvadų.

„Turbūt, kad rotacija trumpės. Vis dar ieškome žaidėjų, kurie gerai žaidžia, norime įtraukti tuos, kurie šiek tiek prasčiau žaidžia, turime padėti savo žaidėjams, manau, kad rezervų turime nemažai. Gavome jau nemažai atsakymų“, – teigė K. Maksvytis.

Olimpinėje atrankoje – „gyvenk arba mirk“ etapas: ką taisyti nori Lietuvos rinktinė? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Annamae Dooley

Last Updated:

Views: 6407

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Annamae Dooley

Birthday: 2001-07-26

Address: 9687 Tambra Meadow, Bradleyhaven, TN 53219

Phone: +9316045904039

Job: Future Coordinator

Hobby: Archery, Couponing, Poi, Kite flying, Knitting, Rappelling, Baseball

Introduction: My name is Annamae Dooley, I am a witty, quaint, lovely, clever, rich, sparkling, powerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.